Найстрашніший результат другого туру

Найстрашніший результат  не Зеленський, і не Порошенко, і навіть не Тимошенко чи Коломойський в прем’єрському кріслі

Найстрашніший результат – це насильницький протест проти підсумків виборів руками тих, хто не згоден з ними. За екстремальною демонізацією іншої сторони (тупі, олігофрени) обов’язково послідує їх дегуманізація, а нелюдів можна вбивати. Так працює ескалація в конфлікті дорогою до насильства.

Результати показують, що у країни дуже різні погляди на ситуацію і її розвиток. І хто б не отримав більше відсотків на виході, друга половина буде обурена. Важливо, щоб це обурення залишилося в рамках ненасильницької боротьби без провокацій.

У міжнародного співтовариства (яке нас, власне, кредитує, підтримує реформи і вводить санкції проти нашого північного сусіда) вільні і справедливі вибори – це святе. Ми можемо бути незадоволені, розгнівані, можемо не поважати переможця або вважати його негідним. Чи можемо дивуватися і розчаровуватися. Але ознака розвиненого суспільства полягає в тому, щоб всіма силами незалежно від результату самих виборів, захищати принцип і процедуру, захищати голос і захищати результат чесних виборів.

Нам доведеться змиритися з результатами другого туру і закатати рукава

Ці вибори визнані міжнародним співтовариством як вільні та демократичні. І це дуже хороша новина. Це велика заслуга чинної  влади – організувати валідні вибори в умовах такої сильної соціальної напруги. І зараз критично важливі дві речі:

— забезпечити цю саму свободу і справедливість вибору (у вигляді дотримання процедур і відсутності фальсифікації) у другому турі

— і не зірвати його, пішовши в насильницький протест проти результатів цього вибору (яким би він не був).

Це важливо тому, що якщо у нас почнуться заворушення або насильство під гаслом «нам не подобаються результати» а самі вибори міжнародні спостерігачі визнають чистими, Україна стане нерукоподаваною в світі. Це створить дуже серйозні наслідки для зовнішньої політики, для майбутнього Криму і Донбасу, та й для наших планів з розвитку і зміцнення країни.

У суспільстві так багато ненависті, агресії і страхів, що люди готові виправдовувати насильство вищими цілями. Мій хороший друг, добродушний тато трьох дівчаток, сказав: «Там де вміли поважати думку іншого, терпіли їх, там зараз мордор. Там, де їм нетолерантно ввалили чоботом у вухо – там мир і нема вбитих. Я завжди за 100% толерантність, але не під час війни, не тоді коли країну тягнуть знову до росії та крові”. Він навів приклад більшовиків і УНР, аргументуючи, що історія говорить про те, що мета виправдовувала засоби, і в підсумку незаконні та насильницькі способи боротьби, а не чемний діалог в рамках законодавства, привели до результату. Він щиро вважає, що нині є революційна необхідність відсунути права і свободи людини вбік, щоб врятувати майбутнє дітей. І, я бачу, багатьом до вподоби зараз все підірвати, а потім розбиратися. Нам не подобаються результати, тому ми зараз будемо влаштовувати переворот.

Допустити цього в 21 столітті розвинена країна не може. Тому що результати легітимних виборів не обговорюються. Тому що будь-який насильницький протест проти результатів чесних виборів буде антиукраїнським. І на відміну від ситуації з Майданом, нас світ не зрозуміє. Тому що як тільки ми порушимо власні правила демократичної країни, ризики кровопролиття збільшаться, і країна може опинитися на межі громадянської війни.

США витримали новини про Трампа. Нам доведеться цивілізовано змиритися з результатами другого туру і закатати рукава. Своє майбутнє ми повинні побудувати самі. Цього не зробить за нас жоден президент.

Джерело на НовоеВремя

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*