«Вона радше помре, ніж буде з лікарем, який її не поважає»: як емпатія медиків може зберегти життя

У новому епізоді подкасту «Я і воно: як пережити онко» журналістка hromadske Яна Сєдова говорить про те, як невміння лікарів спілкуватися з пацієнтом стає причиною відмови від ранньої діагностики та призводить до постійних стресів від одного лише зіткнення з нашою системою охорони здоров’я. І нерідко ця напруга та почуття розгубленості більші, ніж від новин про хворобу.

Як наслідок — втрачене здоров’я і без перебільшення життя людей, які не хочуть терпіти приниження і нерідко відмовляються від лікування.

Гості цього випуску – Анастасія Леухіна, авторка «Зовсім не страшної книги. Про життя, смерть і все, що між ними» — книги про те, як пережити погані новини, як спілкуватися з пацієнтом, як облаштувати його побут удома тощо. Анастасія також є головою ГО «Горизонталі».

Вона розробила курс з емпатії та комунікації для лікарів у межах українсько-швейцарського проєкту «Розвиток медосвіти». Сьогодні цей курс викладають у кількох університетах. І разом з онкопсихологом та членом Української психоонкологічної асоціації Антоном Покалюхіним Анастасія виступила як експертка у підготовці триденного курсу про емпатію та пацієнто-орієнтований підхід у межах проєкту USAID.

Як можна розв’язати проблеми, які виникають через відсутність емпатії у лікарів, яких насправді ніхто не вчив навичкам коректної комунікації з пацієнтом? Чому такі навички насправді не ресурсозатратні та не призводять до вигоряння медиків, як заведено вважати, а навпаки, покращують контакт із пацієнтом та результати лікування, зменшують кількість конфліктів та скарг та допомагають здоровій конкуренції між фахівцями? Чи хочуть лікарі вчитися комунікації — слухайте в цьому епізоді.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*