П’ять причин перейти на домашнє навчання

Чим більше я занурювалася в домашнє навчання сина, тим більше усвідомлювала, наскільки такий підхід доречний для дітей старших класів

Минулого року знайома дівчинка, назвемо її Марта, дізнавшись про те, що мій син навчається вдома, вирішила в 11-му класі перейти на заочний формат навчання. Спочатку я вважала такий вчинок нестандартним і з цікавістю спостерігала, як відбувався цей експеримент, а в результаті зрозуміла, що в цій багатоходівці моторної Марти багато сенсу.

По-перше, це дало їй можливість більше зануритися в професійний спорт, який був для неї важливий. По-друге, підготуватися до ЗНО. Зараз Марта – щаслива першокурсниця на бюджетній формі навчання, яка готується до всеукраїнських змагань з важкої атлетики.

Чим більше я занурювалася в домашнє навчання сина, тим більше усвідомлювала, наскільки такий підхід доречний для дітей старших класів.

Зазвичай зі школи йдуть із двох причин: невдоволення навчанням або специфіка розвитку конкретної дитини, яка хоче щось інше. Але якщо говорити про 10-11 класи, то навіть при задоволеності школою з неї можна втекти на домашній формат зовсім з іншої причини: заради цілеспрямованої підготовки до ЗНО та вступу.

Детальніше про причини.

1.Сфокусуватися та інвестувати час у пріоритети. Привабливість домашнього навчання в тому, що можна обирати пріоритети і відповідно розподіляти час. Наприклад, підліток хоче вступати на архітектуру. Для цього йому потрібно підготуватися до творчого конкурсу з малюнку і добре здати математику і фізику. Цілих два роки він може більше часу приділяти потрібним для вступу предметам замість щоденних походів до школи, а решту вивчати самостійно і здавати в міру можливості. Вибір може впливати на результат ЗНО, отже, і на те, хто буде платити за навчання в університеті: батьки або держава.

2. Мінімізувати стрес і поберегти психіку. Не секрет, що перед вступом психологічний тиск на дітей сильно зростає. Він може бути обумовлений різними факторами: відносинами з однокласниками або вчителями, конкуренцією, страхом розчарувати батьків, страхом не впоратися і не вступити до вузу. Домашнє навчання дозволяє обирати, які стреси для дитини важливі, і викреслювати неконструктивні стреси шляхом фізичного усунення їхніх джерел з графіку.

3. Більш усвідомлено обирати середовище і відносини. Для підлітків на цьому етапі дуже важливе середовище, і вони часто орієнтуються на інших підлітків. У школі далеко не завжди є на кого орієнтуватися, не завжди щастить зі здоровою атмосферою або вчителем, здатним її підтримувати. Домашній формат навчання дозволяє батькам і дітям самостійно  обирати, з ким тусити, з ким вчитися, на які гуртки і заняття ходити, тим самим створюючи більш безпечне і комфортне середовище для розвитку.

4. Висока мотивація і розуміння навіщо. Хоч діти і звикли в школі підкорятися і виконувати необхідне, їхня мотивація до навчання може сильно зрости, якщо вони самі візьмуть під контроль свою успішність, якщо прибрати зовнішнього контролера і залишити їм простір для свободи і рішень про навчання. У такому віці досить багато дітей розуміють, куди вони хочуть рости і де вчитися, тому домашній формат може стати можливістю якісно підготуватися до ЗНО, вступу і до університету.

5. Проектний менеджмент і вміння планувати час. В умовах домашнього навчання у дитини з’являється можливість на практиці освоювати управління проектами (плануючи і готуючись до здачі різних предметів), а також основи тайм-менеджменту. У школі за учня це почасти робить учитель або розклад. У домашніх умовах дитина зможе краще підготуватися до того, як управляти собою в нових реаліях майбутнього університетського навчання.

Безумовно, домашнє навчання – не панацея для всіх. Воно може не підійти багатьом дітям і сім’ям. Але є чимало тих, для кого такий формат стане порятунком у всіх сенсах. Для дітей і сімей, які довіряють один одному, які вміють працювати над собою, змінюватися і підтримувати один одного в цих змінах. Завдяки новому закону «Про освіту» можна не тільки спробувати піти зі школи, а й повернутися, якщо щось піде не так. Ця свобода і гнучкість, яку передбачило Міністерство освіти для дітей і батьків – таких різних нас – великий подарунок. Потрібно пробувати!

Джерело на Новое Время.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*